dimarts, 3 de desembre del 2013

Grup de suport a pares i mares davant l'adolescència



Aquesta setmana, a L'Aula comencem amb els grups de suport a pares i mares davant l'adolescència. Aquests grups pretenen ser un punt de trobada en el qual un psicoterapeuta dirigeix i es converteix en "facilitador" d'un grup petit de persones, que comparteixen un tipus de dificultat o problemàtica, i que es reuneix periòdicament per ajudar-se individual i mútuament.

Aquest tipus de grup ofereix un context en el qual poder compartir els problemes i les preocupacions dels seus integrants, els ajuda a comprendre millor la pròpia situació i a aprendre juntament amb les altres persones. Ajuda a la persona a conèixer-se millor a si mateixa, a millorar les seves relacions interpersonals i a realitzar canvis importants per millorar la seva qualitat de vida.


Les sessions es basen en la col·laboració entre els participants, on el psicoterapeuta assumeix la responsabilitat de dirigir, guiar i orientar al grup i els seus membres.


Una reunió, de 60 a 90 minuts, permet als membres expressar de la manera més lliure i honesta possible els seus problemes, sentiments, idees i reaccions. Això afavoreix que els membres del grup es comprenguin i s'ajudin mútuament. D'aquesta manera, no només aprenen de si mateixos i els seus propis problemes, sinó que actuen també com a "ajudants" dels altres.

Comparant-los amb l'atenció individual d'un psioterapeuta, els grups d'aquestes característiques, obtenen alguns avantatges:
  • El suport de la resta dels components del grup i del terapeuta. Cada integrant del grup entén, d'alguna forma, la qual cosa els altres integrants estan sofrint, perquè ells mateixos ho pateixen o ho van patir alguna vegada.
  • La reducció de l'aïllament en el qual viuen molts persones que acudeixen a teràpia individual.
  • Proporcionen models de conducta. Les conductes positives d'un membre serveixen de model als altres, els rols d'ajudar i rebre, són intercanviables, el que ajuda un dia rep un altre dia, per tant l'ajuda és recíproca.
  • Es comparteixen sentiments, preocupacions, opinions i s'afavoreix la solidaritat mútua, la qual cosa facilita la presa de consciència de la pròpia situació que serveix per aprendre nous comportaments.
  • El menor cost econòmic.

A L'Aula sabem que participar en aquest tipus de grups genera al principi pors i ansietats per la situació que es crea amb persones desconegudes (o conegudes però amb les quals no mantenim una estreta relació), no obstant això, després de les primeres trobades es produeix un increment de la confiança. El grup s'acaba convertint en un lloc “segur i contenidor”, on mostrar-se tal qual i expressar el que ens esdevé i genera malestar.


El grup funciona com una caixa de ressonància en la qual l'escolta dels altres participants ressona, genera identificacions i produeix múltiples efectes i oportunitat de canvi. A pesar que el psicoterapeuta guia, orienta i facilita informació tècnica, el veritable interès d'aquest espai és que cada participant trobi per si mateix el que necessita, en companyia dels altres, en confiança i respecte mutu. A més té un altre gran avantatge en el moment en l'ens que estem: el cost econòmic és més assequible que l'atenció psicoterapéutica individual.

Certament, hi hauria una quantitat immensa de tecnicismes afegits per explicar els avantatges de participar en aquests grups, ja sigui des del treball de rols, la cohesió grupal, la dialèctica, els obstacles epistemofílics, la transferència, els supòsits bàsics...

La llista és interminable, però si fem un pensament, des que naixem, ens hem criat en grups: a la família, a l'escola, al treball, al veïnat.... Ens desenvolupem com a éssers humans en ambients grupals, per tant participar en grups en realitat no ens resulta tan aliè.

Som éssers socials, d'allí provenen molts dels conflictes que ens mouen, i és fàcil imaginar que és allí també on trobarem la solució. Si estàs interessat a participar en aquests grups, la primera sessió se celebrarà sense cost econòmic, a les instal·lacions de L'Aula, dijous 5 de Desembre a les 18:30h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada